De doelstelling van het Repair Café Harderwijk is om de duurzaamheid in onze samenleving te bevorderen en bij te dragen aan het vergroten van de samenwerking tussen burgers in Harderwijk.
Repair Café Harderwijk heeft zich aangesloten bij de landelijke stichting Repair Café.
Waarom een Repair Café?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel.
Het Repair Café brengt daar verandering in! Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.
Uitvoeren van kleine reparaties
Het Repair Café Harderwijk is gratis toegankelijk en je kunt er terecht voor kleine reparaties aan bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed, fietsen en kleding. Deskundige vrijwillige reparateurs voeren de reparaties (samen met u) uit. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig. De reparaties moeten in relatief korte tijd kunnen plaats vinden. Er worden geen reparaties aan telefoons, smartphones, tablets en laptops uitgevoerd.
Hoe gaan we te werk?
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Ze melden zich aan en vertellen wat het probleem is. Vervolgens worden ze naar een van aanwezige reparateurs doorverwezen. Samen gaan ze aan de slag om de klus te klaren. Als het druk is moet je soms even wachten. In tussentijd kun je een kopje koffie of thee drinken en/of inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Na afloop meldt de bezoeker zich af. Van de bezoekers wordt op vrijwillige basis een bijdrage gevraagd.
Geen concurrentie met professionele reparateurs
We krijgen nog wel eens de vraag of de gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen organisatoren de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de professionals die er (nog) zijn.
Verder zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, zo heeft de ervaring geleerd, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.